#83 Geestelijke Strijd

Er zijn meer fronten waar we als mens strijd in het geestelijke kunnen ervaren. Om op die fronten te overwinnen is het nodig dat de wapens van de onze tegenstanders in die geestelijke wereld uit handen worden geslagen.

Als eerste front is te noemen als je daadwerkelijk last hebt van entiteiten met duistere invloeden. Dat kan zich uiten in allerlei nare verschijnselen. Als je deze strijd wil winnen ga dan aan de slag met bevrijdingspastoraat (onderwerp 89).

Een ander front is als je steeds maar weer pech hebt. Sommige mensen zeggen: “Waarom moet de duivel juist mij hebben”. Maar blijkbaar is er een vloek werkzaam. Het is goed om te weten dat een vloek alleen werkzaam kan zijn als de geestelijke macht, die voor de narigheid zorgt daarvoor een recht heeft gekregen. Het is dan nodig dat het verkregen recht gaat vervallen (zie onderwerpen 49 en 50).

Bij deze twee fronten ben je voor een groot deel er zelf bij. Als er onkruid in je tuin staat, dan kun je dat het onkruid verwijten. Je kunt je ook afvragen of de tuinman zijn werk wel goed heeft gedaan.

Een derde front zijn de verleidingen. Wat er aan verleidingen op je af komt kan heftig zijn. En als je aan een verleiding hebt toegegeven voelt dat achteraf als een verlies. Als je een slag hebt verloren dan kom je verder in de duisternis. Tenzij je je bekeert en voorneemt om de verleiding te weerstaan.

Verleidingen zijn vooral lastig als ze aansluiten bij het karakter van je oude mens zoals afgunst, jaloezie, gulzigheid etc. Daarom goed dat je op weg gaat om een nieuwe mens te worden.

En dan is er nog een front. Een geestelijke strijd, die niet komt omdat wij als mensen onverstandige dingen hebben gedaan. Het is omdat andere mensen de duisternis in hun leven hebben toegelaten en dan kwetsbaar zijn voor gemene boodschappen uit de geestelijk wereld.

Van die mensen die luisteren naar gemene boodschappen kunnen we last hebben, op ons werk, in onze eigen familie, in de buurten waar we wonen en zelfs in omgevingen van mensen, die zich christenen noemen. En natuurlijk ook als land worstelen we ermee. En wereldwijd door landen waarvan de leiders overtuigd zijn dat het goed is om hun macht uit te breiden. Of overtuigd zijn dat het goed om hun eigen bevolking te vervullen met haat.

Kunnen we in deze geestelijke strijd overwinnen? Er zijn zeker mogelijkheden. Van Jezus kunnen we dat leren.

Jezus hoefde zich alleen te richten op de geestelijke strijd die van buiten is. Hij had geen last van geestelijk nare entiteiten, niet van vloeken en ook niet van verleidingen. Het zou mooi zijn als wij ook alleen hoefde te richten op die geestelijke strijd, die ook Jezus voerde.

Wat Jezus hielp in de strijd is een leven met God. Hij deed wat Hij de Vader zag doen. Ze kunnen wij ook leven onder leiding van de Heilige Geest.

Jezus ging het strijdperk in door goed onderwijs te geven en door de daden van God te doen. Dat was zijn door God gegeven bestemming. Ook voor ons is het belangrijk onze bestemming te weten en daar in te wandelen. Dan zal God ons toerusten met gaven en openingen.

Je ziet dat bij Jezus in deze strijd autoriteit belangrijk is. Toen men Jezus van een steilte wilde duwen, liep Jezus vol gezag van hen weg. Ze zochten een gelegenheid om hem gevangen te nemen, maar dat lukte steeds maar niet. En zelfs bij zijn aanhouding door de soldaten van de hogepriester stapte hij zelf naar voren en zei: “Zoeken jullie mij?”.

Je ziet bij Jezus ook dat Hij een tijd wachtte om naar Jeruzalem te gaan omdat het daar gevaarlijk voor Hem was. Ook voor ons is het belangrijk om het gevaar te ontlopen.

En toen Jezus gevangen werd genomen en de doodstraf onderging stond hij op de derde dag op uit de doden en kwam te zitten aan de rechterkant van de Vader in de hemel. Zo werd een ogenschijnlijk verlies een grote overwinning.

Tenslotte. Natuurlijk lopen sommige mensen meer risico op aanvallen vanuit de geestelijke wereld. Zij, die een mooi nieuw werk willen starten kunnen onverklaarbare tegenstand ontmoeten. Zij, die een belangrijke plek hebben in het werk van de Heilige Geest hebben kans op langzame stiekeme ondermijning. Het mooist voor de duivel is als iemand wordt verleid tot kwaad zonder dat hij of zij het zelf doorheeft. Let dus op!

Een belangrijke les is, dat als je last hebt van geestelijke strijd, dat het goed is om aan zelfonderzoek te doen. Vraag eens aan een bekende buitenstaander wat hij van je houding, gedrag en werk vindt. Kom niet te snel tot de conclusie dat het komt door het goede werk dat je doet en dat jouw leven zonder vlek of rimpel is.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.