#50 Vloeken

Als je in onze tijd een titel zoekt voor een spannende film of een spannend boek, dan kun je het woord vloek gebruiken. De vloek van de Farao bijvoorbeeld. Spannend, maar we geloven er niet echt meer in.

Toch zijn er mensen, gezinnen, families die steeds narigheid, pech en ongeluk hebben. Zo komen er mensen met een hulpvraag bij ons: ‘Ligt er niet een vloek op mijn leven’? Misschien hopen dat ze dan dat we ‘nee’ zeggen, maar we zeggen dan zoiets als: ‘Dat zou best kunnen, zullen we er eens naar zoeken en als we iets vinden, zullen we het dan proberen op te lossen’?

Een vloek is het resultaat van een vonnis van wat je de hemelse rechtbank zou kunnen noemen. Dat vonnis was er vanwege een aanklacht, een beschuldiging in de geestelijke wereld. Die beschuldiging was zodanig correct, dat die heeft geleid tot ruimte voor duistere types in de geestelijke wereld om mensen lastig te vallen.

Een beschuldiging kan er alleen zijn als er een maatstaf of een regel is. En die is er ook. In de meest algemene vorm luidt de regel: Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf.

Als je van alles hebt gedaan wat God verbood of je hebt je naaste het leven moeilijk maakt, dan ben je dus kwetsbaar in de geestelijke wereld. Dan kan er een vloek over je leven komen.

Hoe kun je van een vloek afkomen? Door omkeer, inkeer, herstel van wat fout is gegaan. Zoek mensen, die je kunnen begeleiden bij deze stappen.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.