Voor ons is het allemaal vanzelfsprekend: de uren, de dagen, de weken, de maanden en de jaren. Ook aan de lengte van deze tijden zijn we gewend geraakt. Toch goed om er eens apart naar te kijken en ze bewust te beleven.
Laten we ze eens langs gaan. Als de aarde een keer om haar as is gedraaid, dan is dat een dag. Hoeveel dagen hebben we niet al beleefd? Wij zijn gewend dat de dag is verdeeld in 24 uren. Wellicht dat er ook culturen zijn die een andere verdeling hebben van de tijd van een dag. Je kunt een uur apart zetten voor iets.
Op veel plekken is er sprake van een periode van zeven dag, die een week wordt genoemd. Een week geeft structuur aan de tijd. Op die dag doen we dit en op die dag doen we dat.
Als de aarde haar volledige ellipsvormige baan om de zon heeft gemaakt, dan noemen we dat een jaar. Zo’n omgang duurt 365 1/4 dag. We tellen de jaren die we hebben meegemaakt.
Er is een maan, die de draaiing van de aarde volgt. Alleen, de maan doet dat wat vertraagd, zodat na wat meer dan 29 dagen de maan een hele draaiing achter loopt. Die vertraging zorgt ervoor dat de maan eerst steeds meer voor ons zichtbaar wordt en daarna steeds minder zichtbaar wordt. Dat komt doordat de zon een kant van de maan belicht, die voor ons meer of minder zichtbaar is.
De Bijbel en vandaar ook bij de Joden en de islamitische landen is de start van de maand bij de start van de nieuwe zichtbaarheid van de maan. De moslims houden als jaar 12 maanden aan wat resulteert in kortere jaren. En de Joodse mensen voegen zo nu en dan een extra maand in zodat over jaren heen het aantal jaren overeenkomt met de omwenteling van de aarde om de zon.
In de Bijbel is bedacht dat er na zes dagen een rustdag is, waarna er weer zes dagen zijn voor de volgende rustdag. De is de structuur van de week bedacht.
Een interessante vraag is of dat met die dagen, maanden en jaren nu allemaal toevallig zo is of dat er een ontwerp achter zit.
Mijn mening is dat dit stramien bewust zo gemaakt is, omdat het aansluit bij de schepping en bij de mensen, die daar onderdeel van zijn. De dagen, weken, maanden en jaren helpen de mensen om structuur in de tijd te ervaren.
Mijn speculatie is dat er in de geschiedenis een aanpassing is geweest, die zijn invloed heeft gehad op het tempo van de draaiingen van de aarde. Er is op aarde een zondvloed geweest en daarna is de atmosfeer van de aarde is veranderd. Zo staat er in de Bijbel. Wellicht zal oorspronkelijk de maanden vier weken, dus 28 dagen, hebben geduurd en de jaren 12×28 dagen is 336 dagen hebben geduurd. Het getal 336 is een vermenigvuldiging van 3x4x4x7. 4 is het getal van de wereld. 3 is het getal van God. 7 is het getal van de samenwerking van God en de wereld. Zo gaan we samen met God de tijd door.
Dit is wat tijd betreft een fundament. Aan het volk Israël heeft God nog een aantal vast te stellen tijden gegeven. De mens heeft meer uitdaging nodig wat de tijd aangaat. Die verdere uitdaging zijn de voorjaars- en de najaars-hoogtijdagen te beginnen bij Pesach in het voorjaar.
De Bijbel geeft ook beschouwingen over langere perioden. Die langere perioden heten in onze taal eeuwen en het summum is de eeuwigheid. God zal altijd, tot in eeuwigheid, dezelfde goede God zijn en zijn zorg voor de mensen is ook voor eeuwig.