#48 Onze Zonden

Wij mensen kunnen keuzen maken in ons leven, die narigheid en moeite veroorzaken. Soms lijkt een keus in het begin mooi en aantrekkelijk, maar komen we daarna in de problemen.

We lezen dikwijls van die verhalen in het nieuws. Een greep in de kas van een bedrijf, daar kun je iets moois van kopen. Maar daar heb je weinig aan als je het toch weer in moet leveren en vervolgens een tijd tussen gedetineerden moet verblijven.

In het algemeen kun je stellen dat geen enkele zonde ook maar enig voordeel geeft. Soms lijkt het aantrekkelijk, maar het levert alleen maar ellende op.

De definitie is dat zonden iets is wat niet goed voor je is. In de Bijbel kunnen we lezen wat wel en niet goed voor je is. Dat is op zich nog wel moeilijk om allemaal te ontdekken. En daarnaast heb je ook nog allerlei andere aanwijzingen nodig. Die kun je zelf ontdekken uit boeken of artikelen of van goede vrienden of dat het in de gemeenschap aan de orde komt waar je bijhoort.

De Bijbel onderscheidt drie soorten zonden. Als je bewust iets fout doet, dat kun je overtredingen noemen. Als je onbewust iets fout doet, dat kun je onhandigheden noemen. En als je niet op een levensweg bent die bij jouw unieke identiteit past.

Dit zijn voorbeelden van gebieden van ons leven waar we de fout in kunnen gaan:
– op het gebied van hogere macht in het leven,
– op het gebied van relaties met andere mensen,
– op het gebied van je eigen leven: tijd voor werken maar ook voor rust en ontspanning, goede voeding, hygiene, werken aan jezelf zoals herstel van trauma’s, van onkunde, van gebondenheden, van lastige karaktertrekken.

Het is ook goed om te weten dat er zoiets is als misleiding en verleiding.

Men probeert je tot iets te misleiden wat voor die ander een voordeel is en niet voor jou. Men doet dat op basis van wat niet waar is. Bedrog. Leugens. Misleiding maakt ons leven minder mooi.

Je kunt je tegen misleiding wapenen door op zoek te gaan naar de waarheid. Door uit te zoeken hoe het echt zit. Onwetendheid maakt je kwetsbaar voor misleiding. Je kunt ook iemand volgen of bij een groep gaan horen, die jouw welzijn op het oog heeft. Dan kun je meeliften met wat zij weten.

Verleiding kan er zijn door onze hartstochten en heftige emoties. De behoefte om rijk of belangrijk te zijn bijvoorbeeld. Je kunt je wapenen tegen verleiding door van de verleidingen bewust te zijn en je voor te nemen er niet op in te gaan.

En dan is er ook nog de verleiding om af te haken en verkeerde dingen te doen als het leven moeilijk, als je leven een beproeving is geworden. Op de goede weg door blijven gaan is dan de uitdaging.

Voor deze twee verleidingen is er die bekende bede in het onze Vader: ‘En leidt ons niet in verzoeking maar verlos ons van de boze’.

Het goed omgaan met dit onderwerp bepaalt het succes in je leven.

Zie voor meer informatie en onderbouwing de studies bij deze pagina. De studie zonde in het algemeen. De studie misleiding. De studie hartstochten en verlangens en de studie testen en beproeven.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.