SOZO Aanpak

De Sozo aanpak heeft tot doel dat de hulpvrager zelf in communicatie met God komt. Dat de hulpvrager zelf de stem van God verstaat en dat de hulpvrager daar zelf op gaat antwoorden. De hulpgevers zijn begeleiders bij deze weg.

De Sozo aanpak is ontwikkeld in de Bethel kerk in Redding in de staat Californië in de Verenigde Staten van Amerika. Toen bleek dat veel mensen hiermee konden worden geholpen is men de aanpak wereldwijd gaan uitdragen. Dawna DeSilva en Teresa Liebscher leiden dit werk.

Dat we een hulpvrager zelf met het contact helpen met God is het unieke van de aanpak. Ze maken verder gebruik van allerlei door anderen ontwikkelde hulpmiddelen.

De aanpak is alleen geschikt voor wie contact met God mogelijk is. Of dat mogelijk is, is ter beoordeling van de hulpverlener. Mijn ervaring is dat mensen, die Gods stem nog nooit hebben gehoord, het bij het Sozo gebed ineens gingen horen.

De stappen zijn voor de hulpverlener gemakkelijk te volgen. Waar het op aan komt is als hulpverlener de juiste vragen te stellen. Je kunt de goede voorbeelden bekijken van Dawna en Teresa op filmpjes van You Tube. Er is ook lesmateriaal op DVD te krijgen. Zeer aan te bevelen voor hulpverleners, die met deze aanpak aan de slag willen.

Dit zijn de stappen

Er is een standaard vragenlijst, die we bij de stappen hanteren. Op het moment dat de hulpvrager antwoorden gaat geven moet de hulpverleners verder zijn eigen weg zoeken. Maar dan blijkt als je dat in afhankelijkheid van God doet, dat de Geest van God gaat helpen. Het is dus een echte geloofsaanpak.

Bekijken of de hulpvrager nog iemand moet vergeven is de eerste stap. En dat is omdat, als dit aan de orde is, het de communicatie met God belemmerd.

Een tweede stap en dan wel voor de hulpgever is om te beoordelen of er de juiste geestelijke sfeer is. Een sfeer van geloof. Zo niet dan moet er aandacht aan worden besteedt.

De derde stap is ook voor de hulpgever om dit te beoordelen. Kijkt de hulpvrager door een gekleurde bril? We kijken allemaal door een bepaalde bril naar ons leven. Als we een strenge vader hadden, dan hebben wij ook de neiging om streng te zijn. Als je er bewust van bent, kun je die gekleurde bril afleggen. Het is aan de hulpgever om dat op te merken.

Vierde stap is ook voor de hulpverlener om in te schatten wat de taal van liefde van de hulpvrager is.

Wil je een Soza gebed?

In Nederland is ook een Bethel Sozo afdeling, die regelmatig conferenties organiseren, waarbij Dawna en Teresa aanwezig zijn. Zij accrediteren ook mensen om een officieel Sozo gebed te kunnen doen.

De Healing Rooms waar wij leiding aan geven hebben niet deze accreditatie.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.