#38 Seksualiteit

Een van de moeilijkste opdrachten in ons leven is goed omgaan met seksualiteit. Hoewel het voor de één gemakkelijker zal zijn, dan voor een ander.

Het lijkt qua behoefte, vind ik, nog het meest op honger, trek in eten. Ook voor eten is wijsheid nodig. Het is verstandig om gezond met voeding om te gaan. Ook dat is voor de één gemakkelijker dan voor een ander.

Wat de overeenkomst van beiden ook is, is, dat het vooral lichamelijke dingen zijn met ook een psychisch en geestelijk aspect.

Zoals het bij niet goed omgaan met voeding dat problemen oplevert: ongezondheid, zwaarlijvigheid of juist heel mager zijn, ook met allerlei psychische gevolgen van dien, die op zich ook weer tot allerlei andere psychische schade kan leiden.

Zo is dat ook met verkeerd omgaan met seksualiteit. Het kan zich uiten in dwangmatig gedrag, verlies van identiteit, schuld- en schaamtegevoelens. Die op zich ook weer tot allerlei andere psychische schade kan leiden.

Het is dus goed om met beiden goed om te leren gaan. Om er mee om te gaan zoals het bedoeld is.

Aangezien we een God hebben, die ons lief heeft, is het ook meest slecht wat voor onszelf slecht is.

Ik denk dan in de eerste plaats aan ontrouw. Ontrouw is als de ander ontrouw is en jij niet. Dat veroorzaakt bij degene, die het overkomt grote pijn, teleurstelling en onzekerheid. Wie kun je nog wel vertrouwen.

In de tweede plaats is het slecht als kinderen niet in een hecht gezin kunnen opgroeien. Soms kan het niet anders bij overlijden van vader of moeder, maar als door seksuele ontrouw partners en dus ook de kinderen gaan scheiden is dat in principe onnodig leed. Een leed dat kinderen een hele leven zullen meedragen en wie weet ook nog de kinderen van de kinderen.

En het is ook goed om de seksualiteit te genieten zoals het bedoeld is. Inderdaad om een gezin te bouwen. Voor de verbinding tussen de vader en de moeder. En ook om er plezier aan te beleven.

Eigenlijk is dat laatste woord ‘plezier’ het meest kenmerkende woord. Plezier in de ander. Plezier met je kinderen. En ook ‘fun’ voor jezelf.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.