#40 Ouders en Familie

Het is een beetje verschillend per Nederlander. Voor de één zijn ouders en familie heel belangrijk. Die zorgen voor warmte en gezelligheid. Die zijn bepalend voor welke beslissing dan ook. Voor een ander geldt dat die nauwelijks iets heeft met zijn gezin en familie. Er zijn nare dingen gebeurd. Er is geen belangstelling. Wel begrijpelijk dan dat zo iemand weinig band heeft met zijn familie.

Veel immigranten verbazen zich over de losse familie banden in Nederland. Voor veel immigranten zijn ouders en familie belangrijker dan wie en wat dan ook. Je leeft niet voor jezelf, je leeft met en voor je familie.

Hoe je er ook tegen aankijkt. Je bent een deel van je familie. Je hebt je ‘genen’ van je ouders/familie gekregen. Je lijkt op hen uiterlijk en innerlijk. En je hebt een bepaalde cultuur geërfd. Ook al is dat een heel afstandelijke cultuur.

Jouw succes is voor een belangrijk deel het product van je geestelijke en lichamelijke erfenis van de familie. En jouw falen is dikwijls ook al te zien in het falen van die je voorgingen in de familie.

Is dat een soort van noodlot, het is niet anders? Het is nu eenmaal zoals het is? Of kun je er toch iets aan veranderen?

Zeker je kunt het een draai ten goede geven. Daar gaat het bij dit onderwerp over.

Je kunt van de goede dingen in je familie genieten door er verder in te gaan en in te groeien. Een boerenzoon neemt als hij volwassen is geworden moeiteloos het bedrijf van zijn ouders over. Geldt ook voor andere beroepen. Of bijzonder hobby’s. Of bijzondere werkzaamheden in het vrijwilligerswerk, pa of ma in de gemeenteraad, dan kan het ook iets voor de kinderen zijn.

Zo is het ook met talenten. Zijn ouders handvaardig, dan kun je kinderen daar ook gemakkelijk mee kennis laten maken. Zijn ouders muzikaal of goed in sport, dan kun je de aanleg van kinderen ook verder ontwikkelen.

Of kunnen ouders zich goed presenteren, dan zijn de kinderen daar ook gemakkelijk in te leiden. Weten ouders veel, dan idem. Kunnen ouders zich snel inwerken in een nieuwe omgeving, dan idem. Idem met ondernemen. Idem met geld omgaan. Idem. Idem.

Maar helaas het geldt ook voor foute dingen. Sjoemelen ouders met de wet, dan is het voor kinderen logisch om dat ook te doen. Zijn ouders oneerlijk, spreken ze kwaad over anderen, houden ze er meer intieme relatie op na, etc. dan is het logisch dat kinderen dat ook doen.

Het geldt dikwijls ook voor verslavingen. Ouder alcoholist, dan onder de kinderen ook alcoholisten. Of sloegen de ouders hun kinderen, dan is de kans groot dat de kinderen dan ook doen met hun kinderen.

Allemaal logisch NEE. Geniet van de zegeningen, groei in de familietalenten en neem afstand van de foute dingen. Want, bij mijn weten is er geen enkel fout ding wat je iets goeds levert, zeker niet op termijn.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.