Hoe je over jezelf denkt, bepaalt het beeld dat je van jezelf hebt. Als je denkt dat je veel fout doet, dan zal je jezelf een sukkel vinden. Als je zowel de goede als de minder goede kanten van jezelf ziet, zal het beeld van jezelf meer in evenwicht zijn.
Op dezelfde manier wordt je beeld bepaald over andere mensen. Zie je alleen maar wat ze geweldig doen, dan kijk je hoog tegen ze op. Zie je alleen hun fouten dan zal het andersom zijn.
Dat werkt ook zo over de dingen, die in het leven op je afkomen. Zie je vooral de gevaren, dan zul je angstig worden. Zie je diezelfde dingen als uitdaging, dan kan dat nieuwe moed en kracht geven.
Als je dit principe kent, dan zul je ook begrijpen dat er ‘mental coaches’ zijn voor mensen, voor wie presteren belangrijk is. Natuurlijk helpen die coachen niet alleen om te zien wat je goed doet, maar ook hoe je op een goede manier met je fouten om kunt gaan.
Als het gaat over je gezondheid, dan is het goed om te beseffen dat je jezelf zelfs ziek kunt denken. Je kunt daarentegen ook denken in de richting van genezing. Als je in de goede richting wilt gaan, kun je aan de slag gaan, met oefeningen, met middelen, met gesprekken en met zaken als gebed.
Ons vermogen om ergens een voorstelling over te maken kan ons ook helpen om te zien hoe we in het leven staan.
Hier een kleine oefening. Lees het verhaal van Zacheüs, die Jezus ontmoet. Lucas 19:1-10. Vraag je al biddend af, wat zou jouw plek zijn in het verhaal. Ben jij als Zacheüs? Of zoals de mensen aan de kant van de weg? Of een discipel rond Jezus? Of als Jezus? Wat jouw plek is, zegt iets over waar je in het leven staat. Hoe is het op die plaats, zou je beter niet wat meer dichterbij kunnen komen?
Dit is een andere oefening. Stel je je voor dat je alleen bent. Op een plek waar je niet gestoord wordt en veilig bent. Probeer je Jezus voor te stellen. Jezus kan in de Geest bij je zijn? Besef je dat Hij er is. Zie je misschien ook iets? Vraag Hem iets? Wat zegt Hij tegen jou?
Zie voor meer informatie de studie over denken, zie link en de studie over voorstellen, zie link.