#90 Pastoraat ‘Scholen’

Er zijn heel wat christelijke organisaties en kerken, die mensen willen helpen in hun leven.

De hulpvragen kunnen ongelooflijk divers zijn. De vraag is dan of je met je menselijke mogelijkheden gaat helpen of dat je het gaat doen onder inspiratie en leiding van de Heilige Geest. Op deze site richten we ons vooral op dat laatste.

Hieronder noem ik een paar soorten hulpvragen.

De hulp kan zijn om dichter bij God en bij broeders en zusters in het geloof te kunnen leven. Is een vraag om nabijheid en zegen.

De hulp kan een vraag om een advies zijn in een moeilijke kwestie.

Het kan ook hulp zijn bij een algemeen onbevredigd gevoel terwijl je niet weet wat er aan de hand is.

Of als er steeds pech en ongeluk is in jouw leven. Als je gebonden bent geraakt aan iets en je weet niet hoe daar van af te komen.

Of als je trauma’s in je leven hebt meegemaakt. Ook de trauma van verwaarlozing.

Het kan ook zijn dat je een psychiatrische aandoening als diagnose hebt gekregen. Ook daar kan pastoraat bij helpen.

Het woord ‘pastoraat’ is wel een mooie naam voor dit soort werk. Het woord ‘pastor’ is het Latijnse woord voor herder. Een herder leidt zijn schapen. Invoelend, begrijpend, beschermend en sturend.

Het lijkt misschien bevoogdend maar dat is het niet omdat ieder mens, die pastoraal werk doet, zelf ook een pastor(s) zoekt om zelf geleid te worden. Zo is ieder mens bij tijd en wijle ‘schaap’, je hebt hulp nodig, maar ook ‘herder’, je helpt een ander. Dit geldt voor iedereen!

Er zijn heel wat manieren van aanpak, ‘soorten scholen’ van pastoraat in Nederland. Op de sub pagina’s staat globale informatie over allerlei organisaties waar je gebruik van kunt maken en welke werkwijzen er allemaal zijn.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.