#14 Omgaan met Boosheid

Voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven dat zijn goede dingen. En als je daarvoor op je strepen moet gaan staan of boos worden, dan is dat alleen maar goed.

Je bent ook in goed gezelschap, want misschien denk je dat Jezus alleen maar lievig was, maar dat is zeker niet zo. Ook Jezus kon verontwaardigd, kwaad en boos worden. Hij zei soms wat andere fout deden of hadden gedaan. En hij riep ze ter verantwoording en wierp ze ook woorden toe, die mij scheldwoorden lijken.

Maar er is niet alleen een tijd om boos te worden, er is ook een tijd om los te laten. De Bijbel adviseert: ‘Doe dat loslaten dezelfde dag nog’. Ook daarin is Jezus ons een voorbeeld. Na een uitbarsting van Jezus is er ook weer liefde. En voor degenen, die ervan geleerd hebben, is de band daarna extra diep.

Hoe is dat bij jezelf. Is de mate van je boosheid normaal? Als je regelmatig helemaal uit je dak gaat, dan is er iets niet goed. Onderhuids kan er een explosief mengsel zijn dat gemakkelijk tot ontploffing kan komen. Als dit bij jou zo is, dan heb je hulp nodig. Wellicht tramua verwerking. Of dat je veel onrecht is aanngedaan. Dan is het goed om te beseffen dat er rechters zijn. Hier op aarde, maar ook in de hemel.

Misschien is er bitterheid in je leven gekomen. Door tegenslag en teleurstelling,

Of ben je gewoon toch teveel boos? Misschien kun je jezelf ook tot wat rust manen. Wat minder op je strepen staan. Loslaten wat anderen zeggen of doen. Die persoon waar je zo boos op kan zijn vergeven. Of die persoon waar je zo afgunstig op bent het goede wensen.

Of is het zo dat je eigenlijk nooit je boosheid laat zien? Dan laat je waarschijnlijk over jezelf heenlopen. Hiervoor zou ik ook hulp zoeken. Het is de bedoeling dat iedereen tot ontplooiing komt. Dan moet je soms je grenzen aangeven en op je strepen gaan staan. Jij ook.

Het is zondermeer goed om als het niet lekker gaat dat iemand je helpt om in de spiegel te kijken. Het kan zijn dat je overtuigingen hebt over jezelf, die niet correct zijn. Misschien zijn die al wel ontstaan in de kindertijd.

Je kunt denken dat je omgeving in alles rekening met jou moet houden. Je kunt denken dat anderen je bevelen moeten opvolgen. Maar zo zit het leven niet in elkaar. En als iemand dat niet wil of kan inzien is die persoon moeilijk te helpen. Iemand in alles maar zijn zin geven, dat helpt niemand. Zie verder #39 met als onderwerp kinderen.

Als je een probleem met boosheid of bitterheid hebt, kun je hulp zoeken bij de reguliere hulpverlening. Zij leren vooral met je boosheid en bitterheid om te gaan. Je kunt ook hulp zoeken bij mensen, die je helpen om de weg te gaan, die in de Bijbel staat. Dan kun je van je boosheid en bitterheid afkomen.

En is dat gaat om verder te lezen in de les over boosheid. En wat de Bijbel over boosheid zegt staat in de studie onder dit onderwerp.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.