#14 Omgaan met Boosheid

Voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven dat zijn goede dingen. En als je daarvoor op je strepen moet gaan staan of boos worden, dan is dat alleen maar goed.

Je bent ook in goed gezelschap, want misschien denk je dat Jezus alleen maar lievig was, maar dat is zeker niet zo. Ook Jezus kon verontwaardigd, kwaad en boos worden. Hij zei soms wat ze fout deden of hadden gedaan, hij riep ze ter verantwoording en schold ze zelfs uit.

Maar er is niet alleen een tijd om boos te worden, er is ook een tijd om los te laten. De Bijbel adviseert, doe dat dezelfde dag nog. Ook daarin is Jezus ons een voorbeeld. Na een uitbarsting van Jezus is er ook weer liefde. En voor degenen, die ervan geleerd hebben, is de band daarna extra diep.

Zo geldt voor iedereen dat je om een goede manier met boosheid leert omgaan. Ben je nauwelijks of nooit boos? Dan laat je waarschijnlijk over jezelf heenlopen. Daardoor zal je jezelf nooit tot ontplooiing kunnen komen. Jammer.

Ben je regelmatig boos. Dan kun je je afvragen. Zou ik niet eens wat minder op mijn strepen kunnen gaan staan. Loslaten wat anderen zeggen of doen.

Sommige mensen zijn dikwijls boos. Agressief zelfs. Onderhuids is er een explosief mengsel dat steeds gemakkelijk tot ontploffing kan komen. Als dit bij jou zo is, dan is er echt een aanpak nodig.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dat explosief mengsel. Zoals onverwerkte trauma’s. Zie voor de heling daar van onderwerp #83 genezing van herinneringen.

Of onrecht, dat je hebt meegemaakt. Zie voor de heling daar van onderwerp #50 de hemelse rechtbank.

Maar misschien heb je overtuigingen over jezelf, die niet correct zijn. En misschien zijn die al wel ontstaan in de kindertijd. Je kunt denken dat je omgeving in alles rekening met jou moet houden. Je kunt denken dat anderen je bevelen moeten opvolgen. Maar zo zit het leven niet in elkaar. En als iemand dat niet wil of kan inzien is die persoon moeilijk te helpen. Iemand in alles maar zijn zin geven, dat helpt niemand. Zie verder #39 met als onderwerp kinderen.

Je kunt verder lezen over wat boosheid is in de les. En wat de Bijbel over boosheid zegt in de studie onder dit onderwerp.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.