#43 GEzond Leven

Het is belangrijk om gezond proberen te leven. Dat is niet alleen voor jezelf, je omgeving en voor de maatschappij prettig. Maar het is ook de bedoeling van het leven. Gezond oud worden.

In de Bijbel is veel aandacht voor gezond leven. Al vanaf vroege tijden. Het volk Israël werd vierduizend jaar geleden al geïnformeerd wat verstandig en wat niet verstandig was om te leven.

Natuurlijk was het verstandig om de relatie met God goed te houden, maar er staan ook allerlei praktische adviezen in de Bijbel over voedsel, hygiëne en veiligheid bij het werken.

Gezond eten
De meeste adviezen voor gezond voedsel passen wij in Nederland wel toe. We eten in het algemeen geen roofdieren, geen roofvogels en geen dieren, die van aas eten. Ook geen dieren als honden en katten, ratten en vleermuizen en slangen.

Wat we in tegenstelling tot de adviezen wel doen is het eten van varkensvlees en van zeedieren zonder schubben. Van het eten van varkensvlees is ook vanuit de wetenschap bekend dat het niet gezond is.

We drinken ook geen bloed en bij de slacht in Nederland laat men ook het bloed uit het beest lopen. We eten wel dierlijk vet, wat ons afgeraden wordt in de Bijbel, maar we weten wel dat dierlijk vet niet gezond is.

Onze tijd biedt wel weer nieuwe mogelijkheden in vergelijking met lang geleden wat we onverstandig kunnen doen. Teveel zout en suiker. Dat was vroeger schaars en duur.

Een nieuwe verleiding zijn de voedingssupplementen en multivitaminen. De verkopers prijzen, die aan als goed voor je gezondheid. Dat zo bij een enkel middeltje ook zeker wel het geval zijn. Maar ik ken ook wel mensen, die er een slechte gezondheid door hebben gekregen. Je verstoort met die middeltjes evenwichten en balansen in je lichaam. Met de kans op blijvende schade.

Gezonde hygiëne
Er staan in de Bijbel best veel adviezen voor hygiëne. Het gaat dan om persoonlijke hygiëne. Het wassen van handen en eetgerei. Hoewel je dat ook te serieus kunt nemen. Als je te steriel leeft kan dat ook balansen verstoren.

Neem ook huidaandoeningen serieus. Sommige zijn besmettelijk. Net als sommige ziekten. In die vroege tijd in Israël een huidaandoening, die in de vertalingen met melaatsheid is vertaalt. Waarvan we tegenwoordig denken dat het lepra was. Hier werd een quarantaine voorgeschreven, zoals we dat nu kennen van de Coronatijd.

En er was vroeger ook al aandacht voor voorzichtig omgaan met poep en pies. Er wordt in de Bijbel voor het volk Israël voorgeschreven om je behoefte met een schop te begraven. Wel zo netjes.

Tegenwoordig met onze water closets (wc’s) en het rioleringssysteem hebben we dit ultiem geregeld.

Gezond werken
In de Bijbel was er naast voedselveiligheid en hygiëne ook al aandacht voor werkveiligheid.

In vroeger tijden was er nog niet zoveel onveilig. Geen razende auto’s en gevaarlijke machines en hoge steigers.

Toch werd er al voorgeschreven dat je een balkon met een leuning moest voorzien. En dat je op moest letten dat de ijzeren kop van een bijl niet een collega zou treffen.

In vroeger tijd was werken vooral bewegen. Zittend werk was nog niet uitgevonden. De algemene regel was: iedereen hoort te werken. Veel of weinig daar had je vrijheid voor, maar wel werken. Wie niet werkt zal niet eten.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.