Les Leven

<<deze les is nog niet compleet>>

Ik denk dat het meest juist is om het zo te zien. Je hebt een leven met God, een geestelijk leven. Uit dat leven is het leven hier op aarde ontstaan.

Voor ons, hier op aarde, zien wij dat leven hier op aarde. Maar dat andere, dat leven met God of van God zien wij niet, maar is nog steeds de basis van het leven hier. En ook waar we boven het aardse leven van mogen genieten en wat gewoon verder gaat als ons leven hier op aarde stopt.

<,korte samenvatting over wat hieronder staat>>

Succes met deze levenslessen, deze leerschool van het leven.

Levenslessen

Als het om weten of kunnen gaat, dan is het bij de ene mens zo dat hij of zij dat al van nature heeft. Bij hem of haar lijken allerlei opdrachten vanzelfsprekend en logisch af te gaan. Vreemd als het anders zou zijn.

Een ander leert vooral van iemand anders. En dat een hele rij verschillende mensen zijn, vader, moeder, broer of zus, buurman, buurvrouw, leraar of lerares op school, vriendje, leerling, iemand op straat, de dominee, de zondagschooljuf, een bedelaar een zwerfjongere of wie dan ook maar.

Voor sommige lessen is er geen andere oplossing dan het leven zelf. Het zijn dan vaak wel zware lessen om te leren. Die ook een hele periode van je leven in beslag kunnen nemen.

De Bijbel geeft er diverse voorbeelden van mensen, die die zware lessen ondergingen.

Mozes bijvoorbeeld. Bestemd voor het leiderschap. Hij kreeg een uitstekende opleiding, maar zijn karakter moest nog ingrijpend worden gevormd. Hij moest vluchten. Veertig jaar lang in afzondering. En dan op tachtigjarige leeftijd pas geschikt om leiding te geven.

Een ander voorbeeld is Jozef. Enorm getalenteerd. Maar Jozef etaleerde het teveel. Hij werd verkocht om slaaf te zijn. Hij belandde in de gevangenis. Toch bouwde hij een enorm geloof op, waardoor hij later de tweede man werd van het land Egypte.

In het pastoraat kom je ook mensen tegen, die net als Mozes en Jozef, om deze voorbeelden maar te noemen, nog moeten leren van het leven.

Zo zijn er mensen die, soms al van jongsaf aan, boos zijn op het leven. Ze staan in de weerstand, ze zijn in de contramine en dikwijls leveren ze stijd. Ze maken het daardoor voor zichzelf en anderen lastig. Het zou beter zijn als ze hulp gaan zoeken. Is er pijn in mijn leven? Hoe kan ik daarvan worden verlost. En als je ervan verlost kan worden, dan kun gelukkig worden en het leven accepteren en van de mooie dingen van het leven gaan genieten.

Zo zijn er mensen, die alles op alles zetten voor groot succes in hun leven. Daar zwoegen ze jaren lang voor. Zelfs als ze lichamelijke en geestelijke klachten krijgen zwoegen ze nog door. Totdat ze hopelijk ontdekken dat tot je bestemming komen de bedoeling is. Je bestemming is iets dat bij je past. Dat werkt juist voor die persoon juist goed uit voor lichaam en geest. En wellicht dat anderen dat beoordelen als succes.

Anderen zoeken naar de ideale partner. Voor Disney achtige verliefdheid en romantiek. Ze verlaten de één voor een naar verwachting nog betere ander. Maar ja, die valt dan ook weer tegen. Zo word je niet gelukkig, alleen maar ongelukkig. Hoe eerder je dit ontdekt, des te minder rampen veroorzaak je in het leven van anderen.

En zijn heel wat mensen, waarbij hun opstelling in het leven als het ware vragen om een harde levensles.

Hoe kun je zo iemand helpen? Wat je wel kunt doen is aanwezigheid. Als het de tijd daarvoor is, kun je misschien die persoon spiegelen. Of je kunt bidden tot God: “Heer broedt met Uw Geest om hem”.

Het is ook goed om bij jezelf af te vragen. Heb ik ook iets wat niet goed is in mijn leven wat ikzelf niet zie. Misschien kun je het ook eens vragen bij iemand in je directe omgeving en luisteren of die nog iets te zeggen heeft.

Beschikking

Iemand vroeg mij of ik het eerlijk vond dat de ene mens in het rijke Westen wordt geboren en een ander mens in een arm land. Dat lijkt toch oneerlijk.

Je kunt dit punt nog verder uitbreiden. Is het wel eerlijk dat de ene mens wordt geboren met veel talenten en een ander, zo lijkt het, niet? Behalve afkomst en talenten kan er nog veel meer dat verschillend zijn.

Om te komen tot een antwoord moet je naar het grotere plaatje kijken. En dat is in dit verband de vraag: Waarom is er dit leven? En dat met alle mensen, de aarde en het hele heelal. En dat volgens de wetenschap al miljarden jaren.

Het antwoord hierop is, dat we in een groot toneelstuk, drama, theater, welk woord juist is weet ik niet, zitten met zijn allen. Er is een Schepper, die dit allemaal is begonnen. En het zal waarschijnlijk ook nog wel een tijdje duren.

Gelukkig heeft die Schepper wel de mensen geïspireerd om meer over het leven te weten te komen. Zo geeft de Bijbel bijzonder veel informatie over het leven. Niet alleen hoe het in elkaar zit, maar ook hoe je het beste het leven kan leven.

De Bijbel probeert je de helpen om te ontdekken, waar, uit wie en hoe je geboren bent om het er het beste van te maken. Het is net als met bepaalde games, je krijgt een startsituatie mee en de kunst is, om vanuit die startsituatie, zoveel mogelijk te realiseren.

Die startsituatie kun je beschikking noemen. In de hemel hebben ze je plek en je bagage bedacht. Maak er zoveel mogelijk van.

In de theologie is er het begrip voorbeschikking maar dat gaat er meestal vanuit dat ook het vervolg van je leven bepaald is. In de Bijbel kan ik dat niet terugvinden. Wij mensen zijn zelf heel bepalend hoe ons leven verder verloopt. Net als wanneer je bij die games wel of niet je best doet.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.