Les Leven

Je leven begint bij de geboorte, of eigenlijk daarvoor al, en het eindigt bij je dood. Tenminste dan heb ik het over het aardse leven. Er is ook nog een leven na dit leven.

Een van de onderwerpen over het leven zijn levenslessen, de leerschool van het leven. Of hoe je het ook maar noemen wil. In deze les nu alleen nog maar dit onderwerp. Er komen er nog meer natuurlijk, want het leven is een belangrijk onderwerp.

Levenslessen

Als het om weten of kunnen gaat, dan is het bij de ene mens zo dat hij of zij dat al van nature heeft. Het lijkt hem of haar vanzelfsprekend, logisch. Vreemd als het anders zou zijn.

Een ander leert het van iemand anders, vader, moeder, broer of zus, buurman, buurvrouw, leraar of lerares op school, vriendje, leerling, iemand op straat, de dominee, de zondagschooljuf, een bedelaar een zwerfjongeren of wie dan ook maar.

Voor sommige lessen is er geen andere oplossing dan het leven zelf. Het zijn dan vaak zware lessen om te leren. Die ook een hele periode van je leven kunnen beslaan.

De Bijbel geeft er vele voorbeelden van. Het leven van Mozes bijvoorbeeld. Bestemd voor het leiderschap. Hij kreeg een uitstekende opleiding, maar in zijn karakter moest nog wat worden gevormd. Hij moest vluchten. Veertig jaar lang in afzondering. En dan op tachtigjarige leeftijd pas geschikt om leiding te geven.

Een ander voorbeeld is Jozef. Enorm getalenteerd. Maar etaleerde het teveel. Werd een slaaf. Belande in de gevangenis. Maar bouwde een enorm geloof op, waardoor het later de tweede man werd van het land Egypte.

In het pastoraat kom je mensen tegen, die maar blijven worstelen tegen elementen in het leven, die hen niet aanstaan.

Ik ken iemand, die boos is op het leven. Hij worstelt tegen het leven zoals dat ons mensen is gegeven. Dit is natuurlijk ook een worsteling tegen de schepper van het leven. Maar ja, hij gaat niet winnen natuurlijk. Hij zou een stuk gelukkiger worden als hij het leven gaat accepteren en van de mooie dingen van het leven gaat genieten.

Er zijn ook mensen, die alles zetten veel succes te halen. Daar zwoegen ze jaren lang voor. Ondanks lichamelijke en geestelijke klachten. Totdat ze hopelijk ontdekken dat tot je bestemming komen de bedoeling is. Maar dat is dan ook iets wat bij je past.

Anderen zoeken naar de ideale partner. Voor Disney achtige verliefdheid en romantiek. Ze verlaten de één voor de naar verwachting geweldige ander. Maar die valt ook weer tegen. Zo word je niet gelukkig, alleen maar ongelukkig. Als je dit redelijk snel ontdekt, kun je mogelijk grote persoonlijke rampen voorkomen.

En zo zijn er nog talloze voorbeelden, die als het ware vragen om een harde levensles.

Hoe kun je zo iemand helpen? Dat is lastig. Je kunt het wel noemen: “een plaat voor je hoofd”. Je overtuiging lijkt voor jezelf logisch.

Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld aanwezigheid. Als het de tijd daarvoor is, kun je misschien die persoon spiegelen. Of je kunt bidden tot God: “Heer broedt met Uw Geest om hem”.

Het is ook goed om bij jezelf af te vragen. Heb ik ook zo’n witte vlek. Zo’n standpunt waar je ongelukkig van wordt. Neem maar eens tijd met iemand uit je directe omgeving. En luister of die iets te zeggen heeft.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.