Zorg spec.

Je kunt over de pastorale zorg voor onze medemens in het algemeen spreken. Maar de teksten onder dit kopje geven informatie over hoe de pastorale zorg voor een specifiek probleem kan zijn.

Een mens kan van zeer veel zaken last hebben. Hieronder een kleine greep waar studies over op deze site komen om de zorg heel specifiek te kunnen toesnijden. Ze zijn in verschillende groepjes opgenomen.

#94 De pastorale zorg, die te maken heeft met de gewone ontwikkeling van ons als mensen. We moeten in ons leven allemaal dingen ontdekken en leren. Rond het eerste jaar van ons leven leren we lopen en rond het zesde jaar lezen. We moeten ook leren om met onze emoties om te gaan. En zo zijn er nog wel duizend andere dingen. Bij sommige onderdelen kan het lastig zijn om te leren. Hoe kunnen we dan helpen?

#95 Het genezen van lichamelijke ziekten. Een mens kan aan een veelheid van ziekten leiden. Ziekten hebben dikwijls ook een geestelijke kant. Die is voor bijvoorbeeld auto immuunziekten anders dan bijvoorbeeld bij allergieën. Hoe kun je daar op inspelen?

#96 Dan kunnen er specifieke problemen zijn met onze ziel onze psychè. Een belangrijk deel is al op eerdere pagina’s van deze site aan de orde gekomen. Maar hier nog enkele toevoegingen.

#97 En dan zijn er ook nog specifieke problemen, die vooral onze geest betreffen. Met gevolgen voor onze ziel en dikwijls ook voor ons lichaam. Allereerst is het goed om de wereld van de psychiatrie een beetje te begrijpen. En hoe je deze wereld geestelijk zou moeten duiden.

Aan de orde komen psychiatrische verschijnselen zoals dissociëren, meer persoonlijkheden, psychoses, wanen, hallucinaties en dwanggedachten, allerlei verslavingen. Het gaat er over hoe we die verschijnselen kunnen duiden.

#98 Aan de orde komt hoe je mensen met specifieke psychiatrische aandoeningen zoals manisch depressief, schizofreen, borderline en anorexia kunt helpen.

#99 Je kunt allerlei bindingen met het rijk van de duisternis hebben opgelopen. Zowel uit de occulte sfeer als uit de religieuze sfeer. Dikwijls zijn deze de oorzaak van de klachten hierboven. Hoe kun je mensen daarmee helpen?

#100 Hoe kun je mensen helpen die excessief misbruik waaronder seksueel misbruik hebben meegemaakt.

#101 Er kan ook een hulpvraag zijn vanwege, wat we noemen, de seksuele geaardheid.

#102 Er zijn overtuigingen waar mensen letterlijk ziek van kunnen worden: ongezonde overtuigingen.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.