Psychose

Een psychose is voor mensen, die het helemaal niet kennen moeilijk te begrijpen. Vandaar dat ik op deze pagina maar eerst uitleg hoe het kan ontstaan, dan is het misschien beter te begrijpen.

Een psychose is een afgebakende gebeurtenis, die eenmaal in je leven kan voorkomen, maar ook diverse keren in je leven kan voorkomen. Je leeft dan in die tijd in een andere wereld.

Van anderen mensen, zou je kunnen zeggen dat ze een psychotisch gedrag hebben. Ze leven dan regelmatig deels of min of meer in die andere wereld.

Oorzaken
Mensen kunnen in een psychotische leefstijl komen door extreme dingen in hun leven. Ik weet van een jongen, die psychotisch werd nadat hij vier dagen achter elkaar ging gamen zonder te slapen.

Andere worden psychotisch door softdrugs of harddrugs te gebruiken. Hun geest wordt ‘verruimd’ zoals dat heet. Je ziet dingen uit de geestelijke wereld, maar daardoor kun je de zichtbare wereld waarin wij leven niet goed meer interpreteren.

Weer anderen door occulte spelletjes te doen of met andere dingen van de duistere geestelijke wereld bezig te zijn.

Weer anderen door ergens te komen waar veel geestelijke lading is. Bekend is ook wel het Jeruzalem syndroom. Pelgrims, die naar Jeruzalem in Israël gaan en daar de weg kwijt raken.

Door hun rare vorm van denken kunnen mensen tot bizarre ideeën komen. Ik weet van een jongen, die spacecake had gebruikt, die wilde over de leuning van galerij van zijn flat stappen. Waarom weet ik niet. Zijn vrienden moesten hem tegenhouden.

Wat het is
Wat er bij een persoon gebeurt, die psychotisch wordt is dat de laag tussen de zichtbare en de geestelijke wereld er niet meer lijkt te zijn. Je gaat door een plafond waarboven iets anders is. Je komt als mens in een wereld, die wij mensen niet goed begrijpen. Het is een geestelijke wereld en die wereld is voor ons vreemd, die kunnen we niet goed interpreteren.

Zaken, die je in de geestelijke wereld ziet, slangen of draken bijvoorbeeld, daar denk je van, dat die ook in de echte wereld zijn. Op zich kan dat wel gebeuren. Het wordt pas vreemd als die geestelijke figuren zich dan zogenaamd aan aardse beperkingen gaat houden. Ik ken iemand, die zo’n geestelijke slang opsloot in de badkamer.

Nuchterheid ontbreekt.
Je gaat magisch dingen. Feiten leiden tot bepaalde gevolgen. Computers en telefoons helpen je soms om iets te vinden. Heel slim. Maar je moet niet denken dat die apparaten tegen je praten. Gezonde mensen denken ook wel eens iets raars, maar drukken die gedachten weg.

Geen ziektebesef.
Veel mensen, die zich psychotisch gedragen hebben niet het idee dat ze ziek zijn. Ze ervaren, de dingen die ze beleven als de echte werkelijke wereld. Mocht dat anders zijn, dan is de hulp een stuk gemakkelijker.

Hoe kun je helpen
Er zullen psychotherapeuten zijn, die hulp voor mensen met deze leefstijl in huis hebben. Lastig is dat je, omdat ze geen ziektebesef hebben, je er met een andere reden er toe moet krijgen om daar naar toe te gaan.

Wat ieder kan doen is deze mensen terug proberen te krijgen in de zichtbare wereld. Dat kan door het gesprek op de echte dingen te richten. We kennen voorbeelden dat mensen dan rustiger worden.

Bijvoorbeeld iemand vertelt dat ze wordt achtervolgt door slangen tot in haar huis. En dan te zeggen. Oh dat is ook wat. Je woont daar wel mooi hè. En dan gesprek over haar huis.

Haar honden gingen zich vreemd gedragen. En dan over wat zijn het voor honden. Hoe verzorg je ze.

Wat natuurlijk ook helpt zijn liefde, respect en zorgzaamheid. Is soms wel lastig omdat ze je geen dankbaarheid teruggeven. Ze kunnen komen met verwijten, met extreme wensen en dwingend zijn. Daar moet je dus rekening mee houden.

Voor mensen met wel het ziektebesef
Als je niet meer psychotisch wil zijn of een psychose wil meemaken, dan is er de volgende weg. Bouw rust in in je leven. Neem afstand van foute dingen in je leven. Zorg voor relaties met goede mensen. Zorg voor een leven met God.

Gebruik van medicijnen
Als je er ernstig van te lijden hebt, dan kunnen medicijnen, antipsychotica, nuttig of zelfs noodzakelijk zijn.

Medicijnen hebben twee soorten nadelen. Ten eerste maskeert het je problemen. Zo iets als een diabetes patiënt, die ongezond blijft eten en dan extra insuline bijspuit.

Ten tweede leveren het gebruik van antipsychotica risico’s voor de gezondheid op. Onjuiste dosering kan ernstige schade in het brein veroorzaken die op zich weer o.a. psychoses kunnen veroorzaken.

Bij het gebruik van Lithium is op regelmatige basis bloedonderzoek nodig, omdat iedereen anders (en zelfs situatieafhankelijk) op Lithium reageert.

Waar is God bij dit onderwerp?
Wat ik tot nu toe heb gehoord heeft mij de prachtige indruk gegeven van Gods zorg voor mensen. Het gaat niet altijd goed, maar dikwijls wel. Veel mensen springen toch niet over die leuning.

God helpt ook door te laten zien hoe het leven en de natuur werkelijk in elkaar zit. De Bijbel is een oase in de woestijn van verwarrende gedachten.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.