Les de Hel

<<deze les is nog in bewerking>>

Bij de les Hemel ontdekten we er wel wel drie hemelen waren. Als het gaat om andere geestelijke plaatsen is er nog meer diversiteit.

Bij de les Hemel ontdekten we dat de hemel belangrijk is voor ons huidige leven. Als je nu met de hemel leeft zal dat na het sterven van het lichaam op eenzelfde manier doorgaan. Er kan nu ook al een hel op aarde zijn.

In de tijd voordat Jezus opstond uit de dood was er voor iedereen het dodenrijk als hij stierf. Dat is na de opstanding van Jezus anders geworden.

Wat je in deze les leest is afgeleid van de studie uit de Bijbel over geestelijke plaatsen als hel, dodenrijk, de kloof, de afgrond, de put etc,

Het dodenrijk

Andere geestelijke plaatsen

De Bijbel spreekt nog over andere geestelijke plaatsen.

Wanneer ga je richting de gehenna (hel)?

Jezus geeft aanwijzingen hoe je kunt voorkomen dat je, met zijn woordgebruik, in de gehenna terecht komt. De NBV gebruikt gewoon dit Griekse woord. In oudere vertalingen is dit Griekse woord van Hebreeuwse oorsprong vertaalt met het woord hel.

Hier een samenvatting van de woorden van Jezus. Als je slecht met je naasten omgaat, als je ze bijvoorbeeld uitscheldt, dan kom je in de gehenna. De gemakkelijke weg gaan, de zogenaamde brede weg leidt naar de gehenna. Anderen zware lasten opleggen, terwijl je ze zelf niet doet. Je beter voordoen dan je bent. Op eer van mensen uit zijn. Mensen de toegang tot het Koninkrijk versperren. Een leer aanhangen, die niet tot eer van God is en in liefde voor de naaste. Allemaal gedrag dat leidt naar de gehenna.

Jezus zegt dat je daarom beter beducht kan zijn voor hem, die onze ziel kan ‘doden’, de verleider tot verkeerde dingen. En Jezus zegt dat belangrijk is om rigoureus afstand te nemen van zaken, die slecht zijn.

Hulp voor jezelf of anderen

Het belangrijkste is om bewust te worden en te blijven van je situatie. Waar je bent en waar je naar op weg bent.

Er zijn grofweg drie richtingen:
1. Je doet veel dingen, die slecht voor jezelf en je omgeving zijn. Dan wordt je leven een hel.
2. Je leeft met de hemel. Dan wordt je leven hier waardevol. Soms wel moeilijk omdat in onze context veel is wat niet van God is. Maar je draagt ook beloften van God mee voor de toekomst. Je verzamelt schatten in de hemel.
3. Je probeert netjes te leven en je houdt rekening met mensen.

Een punt is dat richting 2 is nogal onbekend is. Mensen kunnen het ook eng vinden. Je geeft de leiding min of meer uit handen. Je gaat dingen doen waar het niet zeker van is hoe het afloopt. Je moet ook wel vertrouwen hebben dat het waar is. Als iemand je helpt die al lang op die richting zit, dan geeft dat vertrouwen natuurlijk.

Als je op richting 1 zit, dan is radicale verandering nodig.
Als je op richting 3 zit, dan zou ik gaan zoeken naar meer van richting 2. Of een ander helpen op richting 2.

Lastige vragen

Hoe kom je van de angst voor de hel af?
Als dit voor jezelf of voor anderen een angst is, dan is het goed om te weten wat de Bijbel over de hel zegt. En dat is nogal anders dan bepaalde overtuigingen. Lees de studie over hel en dodenrijk, die bij dit onderwerp hoort.

Hoe kun je omgaan met zorgen of een geliefde in de hel is of komt?
<<ik zoek nog naar een antwoord>>

<<deze les moet nog verder worden aangevuld>>

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.