#30 Hebreeuws

De Hebreeuwse taal heeft een ander karakter dan de Nederlandse taal. Het is een geschikte taal om ingewikkelde dingen ermee te communiceren.

Een beeld kan meer zeggen dan duizend woorden zegt men wel eens. Zo is dat ook wel met het Hebreeuws. Met het Hebreeuws kun je je heel scherp en direct uitspreken, maar je kunt ook heel gemakkelijke conceptueel spreken. Analyse en ….

Het Hebreeuwse schrift heeft dat karakter ook. Het Hebreeuws schrift is beknopt. Ik schat dat een Hebreeuwse tekst zo’n 60% van de ruimte inneemt dan dezelfde tekst in het Nederlands. Maar het schrift is open. Je kunt meer accenten leggen in één tekst. En als God iets in het Hebreeuws zegt kun je steeds weer boodschappen ontdekken, die er ook in staan. Die Hij ook bedoeld heeft om over te dragen.

De taal en het schrift zorgen wel voor bescheidenheid. Er zijn westerse sprekers en predikers, die denken dat ze precies weten wat God heeft bedoeld. Maar eigenlijk laten ze met die houding zien dat het amateurs zijn.

Wat een leuke vraag is, is of ze in de hemel ook Hebreeuws spreken. De Geest spreekt alle talen luidt een tekst uit de Bijbel, maar het lijkt mij dat ze bij voorkeur Hebreeuws spreken. Omdat het doordat je complexe zaken ermee kan communiceren het meest aansluit bij de compleze schepping waarin we leven.

De apostel Paulus werd in Damascus door die stem uit de hemel ook in het Hebreeuws aangesproken. Handelingen 26:14. Terwijl Paulus toch meestal Grieks dacht en sprak denk ik.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.