#84 Strijd In het geestelijke

Er zijn drie fronten waar we als mens strijd in het geestelijke kunnen ervaren.

Er zijn mensen, die last hebben van duistere invloeden, personages zelfs, zeg maar demonen. Of die steeds maar weer pech hebben. Om op dit front te overwinnen is het nodig dat de wapens van die wereld uit handen wordt geslagen. En dat kan door de openingen af te sluiten waardoor die duisternis binnenkomt. Of waardoor het rijk van de duisternis rechten heeft gekregen om binnen te komen.

Een ander front zijn de verleidingen. Wat er aan verleidingen op je af komt kan heftig zijn. En als je weer aan de verleiding hebt toegegeven voelt dat achteraf als een verlies. En als je een slag hebt verloren dan kom je verder in de duisternis.

En dan is er nog een front. Die is indirect. Omdat andere mensen de duisternis in hun leven hebben toegelaten vallen ze jou lastig. Dat kan op je werk zijn, bij je eigen familie, in de buurt waar je woont en zelf in een omgeving van mensen, die christen noemen.

In sommige gevallen kun je dat overleven door zo min mogelijk uitgesproken te zijn. Dat zie in niet vrije landen. Als je geen problemen wil kun je het beste maar zoveel mogelijk precies doen wat de overheid van je vraagt.

Kun je overwinnen in deze strijd in het geestelijke? Deels wel. Jezus had geen last van entiteien of invloeden van de duisternis. De duisternis was bang voor Jezus. Je leest nergens dat Jezus pech had of dat hij last van demonen had.

Soms zeggen mensen: “Waarom moet de duivel nu juist mij hebben”. Maar daar ben je voor een groot deel zelf bij. Als er onkruid in je tuin staat, dan kun je dat het onkruid verwijten. Maar zou de tuinman misschien zijn werk niet goed hebben gedaan?

Jezus raakte ook niet in de problemen doordat hij was gaan zondigen doordat hij op verleidingen was ingegaan. Er was wellicht wel strijd, maar geen overwinning van de duisternis.

Met het laatste front had Jezus het ook moeilijk. Hoewel Jezus ook verdediging had. Toen men Jezus van een steilte wilde duwen, dan liep Jezus vol gezag door hen heen weg. Ze zochten een gelegenheid om hem gevangen te nemen., maar dat lukt steeds. Behalve die ene keer toen Jezus in de tuin van Gethsemané zichzelf aanbood. Toen Jezus gevangen genomen werd kreeg hij de doodstraf.

Wat geweldig helpt voor de strijd op alle fronten is een leven met God. Verder proberen schoon te worden. Dat kan via bevrijdingspastoraat, zie komend onderwerp, zodat je voor de geestelijke rechtbank sterk staat.

Wat ook helpt is om je bestemming te gaan staan. Daardoor krijg je gaven, bedieingen etc, en die gaan gepaard met autoriteit.

Tenslotte.

Natuurlijk lopen sommige mensen meer risico op aanvallen. Zij, die een mooi nieuw werk willen starten kunnen onverklaarbare tegenstand ontmoeten. Zij, die een belangrijke plek hebben in het werk van de Heilige Geest hebben kans op langzame stiekeme ondermijning. Het mooist voor de duivel is als iemand wordt verleid tot kwaad zonder dat hij of zij het zelf doorheeft. Let op dus op!

Een belangrijke les is, dat als je last hebt van geestelijke strijd, dat het goed is om aan zelfonderzoek te doen. Vraag eens aan een bekende buitenstaander wat hij er van vindt. Kom niet te snel tot de conclusie dat het komt door het heel goede werk wat je doet en dat jouw leven zonder vlek of rimpel is.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.