#85 Strijd In het geestelijke

Als mens staan we dikwijls op een kruispunt. We willen wel het goede doen, maar we kunnen ook doen, wat niet goed voor ons is. En welke weg gaan we dan.

Naast onze menselijke behoeften, waar we het moeilijk mee kunnen hebben, hebben we ook te maken met invloeden vanuit de duisternis. Dat maakt het leven lastig.

Het goede nieuws is dat je hulp kan krijgen voor die zaken van de eerste categorie, onze menselijke behoeften. En zeker ook voor die zaken uit de tweede categorie, de verleidingen van de duisternis. Iedereen kan in de vrijheid komen.

Om de problemen van de eerste categorie te overwinnen is een leven met God nodig. Dan word je steeds vrijer.

Voor de problemen van de tweede categorie is het van belang om afstand te nemen van alles wat je ten opzichte van die geestelijke wereld zwak maakt of zwak heeft gemaakt. Bij deze categorie zeker fijn als je het samen met iemand doet. Iemand die vaker mensen hiermee heeft geholpen.

Soms zeggen mensen: “Waarom moet de duivel nu juist mij hebben”. Maar daar ben je voor een groot deel zelf bij. Als er onkruid in je tuin staat, dan kun je dat het onkruid verwijten. Maar zou de tuinman misschien zijn werk niet goed hebben gedaan?

Natuurlijk, sommige mensen lopen meer risico op aanvallen. Hen, die een mooi nieuw werk willen starten kunnen onverklaarbare tegenstand ontmoeten. Zij, die een belangrijke plek hebben in het werk van de Heilige Geest hebben kans op langzame stiekeme ondermijning. Het mooist voor de duivel is als iemand wordt verleid tot kwaad zonder dat hij of zij het zelf doorheeft. Let op dus op leiders!

Voorbeelden uit geschiedenissen van de Bijbel laten zien de duisternis mensen opzet om je kwaad te doen. Maar we lezen niet van ziekten of psychische aandoeningen als onderdeel van de geestelijke strijd.

De les is, als je last hebt van geestelijke strijd: “Doe eens aan zelfonderzoek”. En vraag eens aan een bekende buitenstaander wat hij er van vindt. Kom niet te snel tot de conclusie dat het komt door het heel goede werk wat je doet en dat jouw leven zonder vlek of rimpel is.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.