#83 Strijd In het geestelijke

Er zijn drie fronten waar we als mens strijd in het geestelijke kunnen ervaren.

Als eerste front is te noemen als je daadwerkelijk last hebt van entiteiten met duistere invloeden, demonen. Je last kan zich ook uiten in steeds maar weer pech hebben. Om op dit front te overwinnen is het nodig dat de wapens van die wereld uit handen worden geslagen. Zorgen dat verkregen rechten vervallen.

Een ander front zijn de verleidingen. Wat er aan verleidingen op je af komt kan heftig zijn. En als je weer aan de verleiding hebt toegegeven voelt dat achteraf als een verlies. En als je een slag hebt verloren dan kom je verder in de duisternis.

En dan is er nog een front. Die is indirect. Omdat andere mensen de duisternis in hun leven hebben toegelaten vallen ze jou lastig. Dat kan op je werk zijn, bij je eigen familie, in de buurt waar je woont en zelfs in een omgeving van mensen, die christenen noemen. Hoe kun je daarmee omgaan? Wijs en verstandig met je omgeving omgaan helpt. Bidden om bescherming. Opkomen voor jezelf. Het is een lastige weg.

Kun je overwinnen in deze strijd in het geestelijke? Deels wel. Jezus had geen last van entiteien of invloeden van de duisternis. De duisternis was bang voor Jezus. Je leest nergens dat Jezus pech had of dat hij last van demonen had.

Sommige mensen zeggen: “Waarom moet de duivel mij nu juist hebben”. Maar daar ben je voor een groot deel zelf bij. Als er onkruid in je tuin staat, dan kun je dat het onkruid verwijten. Maar heeft de tuinman zijn werk wellicht niet goed gedaan?

Jezus raakte ook niet in de problemen doordat hij was gaan zondigen omdat hij op verleidingen was ingegaan. Er was wellicht wel strijd, maar geen overwinning van de duisternis.

Met dat front van mensen uit de duisternis had Jezus het ook moeilijk. Hoewel Jezus ook verdediging had. Toen men Jezus van een steilte wilde duwen, liep Jezus vol gezag van hen weg. Ze zochten een gelegenheid om hem gevangen te nemen, maar dat lukte steeds maar niet. Behalve dan die ene keer toen Jezus in de tuin van Gethsemane zichzelf aanbood. Toen Jezus uiteindelijk gevangen werd genomen, kreeg hij de doodstraf.

Wat geweldig helpt voor de strijd op alle fronten is een leven met God. Verder is het goed om te weken aan schoon worden. Dat kan via bevrijdingspastoraat, zie komend onderwerp, zodat je voor de geestelijke rechtbank sterk staat.

Wat ook helpt is om in je bestemming te gaan staan. Daardoor krijg je gaven en bedieningen die gepaard gaan met autoriteit.

Tenslotte. Natuurlijk lopen sommige mensen meer risico op aanvallen. Zij, die een mooi nieuw werk willen starten kunnen onverklaarbare tegenstand ontmoeten. Zij, die een belangrijke plek hebben in het werk van de Heilige Geest hebben kans op langzame stiekeme ondermijning. Het mooist voor de duivel is als iemand wordt verleid tot kwaad zonder dat hij of zij het zelf doorheeft. Let op dus op!

Een belangrijke les is, dat als je last hebt van geestelijke strijd, dat het goed is om aan zelfonderzoek te doen. Vraag eens aan een bekende buitenstaander wat hij van je houding, gedrag en werk vindt. Kom niet te snel tot de conclusie dat het komt door het heel goede werk wat je doet en dat jouw leven zonder vlek of rimpel is.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.