#7 De Bijbel

De Bijbel is een verzameling boeken en boekjes, brieven en briefjes met allerlei soorten inhoud: verhalen, wetten, liederen, gedichten, spreuken, filosofieën en profetieën. En dan nog allerlei stijlen. In een tijdspanne van zo’n 1500 jaar geschreven.

Sommige boeken waren grote klassiekers zo’n 3000 jaar geleden, zoals de boeken Job, Spreuken, Prediker en Hooglied.

Andere boeken zijn als uitgangspunt gebruikt voor de wetten in onze samenleving. De tien geboden werden ons moreel en ethisch kompas.

Eeuwenlang domineerden geestelijken de westerse samenleving. Er waren plekken waar 24 uur per dag de liederen uit het boek van de Psalmen werden gezongen.

In de 16de eeuw kwam door de boekdrukkunst de Bijbel beschikbaar voor iedereen. Wat men las hield de mensen bezig. Het was ook een tijd van discussie over theologische vraagstukken en het was een tijd grote bloei en welvaart in ons land.

Nog steeds lezen honderdduizenden mensen in Nederland iedere dag in de Bijbel. Voor troost, rust en ontspanning, omdat het inspireert en steun geeft.

Als je dat lezen van de Bijbel tot nu toe niet gedaan hebt, doe dan eens een poging of pogingen. Als je er meer van wil weten zijn er op internet allerlei mogelijkheden voor hulp.

Als je eerst wil lezen over de Bijbel, lees dan verder in dit draadje, de onderliggende pagina en bij het onderwerp #105 vorming van de Bijbel.

Sommige mensen beweren dat er veel fouten in de Bijbel staan, anderen dat de Bijbel foutloos is. De schrijvers van de Bijbel hebben gezwoegd voor een mooi resultaat. Foutloos is te hoog gegrepen. Mozes liet zelfs verschillen in de Bijbel toe. Omdat er niet was te kiezen.

Het lijkt mij dat minder dan 1% fout is doordat de schrijvers niet goed hebben gekeken of hebben opgeschreven. Het lijkt mij dat minder dan 1% fout is omdat we gebruik moeten maken van kopieën. Maar, ook al maak je een goede vertaling, dan gaat toch al gauw 10% verloren. Dus dat heeft meer impact, dan die andere afwijkingen. Tsja en de allergrootste afwijking ligt, denk ik, in ons begrijpen en toepassen. De grootste winst is er als we de Bijbel ter harte nemen.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.