Studie NIEUWE Gemeente Overzicht

Wat de nieuwe gemeente is, leggen de boeken van het Nieuwe Testament uit. Alle teksten waarin over die nieuwe gemeente wordt gesproken komen in deze studie aan de orde.

En als je deze gaat doen, dan kun je er ook in meegaan. Je kunt er onderdeel van worden. Onderdeel van die gemeente, die vooral, hoe zou ik het noemen, geestelijk is of hemels is. Voor mensen een beetje vreemd en ongewoon, maar een bijzonder inspirerende plek om er te vertoeven.

Een woord dat in de boeken van het Nieuwe Testament steeds terugkomt is het woord ‘ekklesia’. De schrijvers geven hun ontdekkingen weer van dit fenomeen. Ook is te lezen hoe de leiders en mensen onderling in die tijd met die ‘ekklesia’ omgingen. Dit staat in deel 1 van deze studie.

Dan spreken deze boeken ook over samenbrengen en samenkomen. Dit zijn de Griekse woorden ‘synago’ en ‘synagoge’. Dat laatste woord is een bekend woord voor ons. Wij kennen de Joodse synagoge. De teksten geven soms een geestelijke diepte aan, die door mij niet helemaal konden worden begrepen. Zie deel 2 van deze studie.

In het Oude Testament komen ook twee verschillende woorden voor. Die komen ook nog eens overeen met ekklesia en synago/synagoge. Het zijn de woorden qahal en edah. Deel 3 van de studie.

Mensen, die in God geloven worden christenen genoemd. Noemden men zich destijds als christenen of gaven ze zichzelf een andere naam en welke dan. Dat is deel 4 van de studie.

Tenslotte een reflectie op deze woorden uit de Bijbel. De boeken, die over de gemeente zijn geschreven. De liederen, die we erover kunnen zingen. En van mijn kant nog wat concluderende woorden. Deel 5 van de studie.

We willen weer opnieuw van Jezus leren. Hij gaf lessen voor een goed leven.